Vedeževanje

Beseda vedeževanje nas v zadnjem obdobju spremlja na vsakem koraku. SMS vedeževanje, vedeževanje preko spleta, za pogled v lastno prihodnost lahko pokličemo celo na telefonskevedeževanje številke, ki so ponavadi kar precej drage. Na televiziji obstaja vedeževanje v živo, na katerega prev tako lahko pokličemo preko plačljive telefonske linije. Skratka, znašli smo se v dobi vedeževanja in zdi se, da vsakdo lahko prerokuje prihodnost vsakomur.

Tako celo na zaposlitvenih portalih najdemo oglase, kjer se iščejo osebe za vedeževanje. In to brez kakšnih posebnih zahtev, kot je na primer občutek povezanosti z onostranstvom ali kakšna od ostalih nadnaravnih danosti. Od kandidatov se ponavadi zahteva le to, da so sposobni tekočega govornega ali pisnega sporazumevanja in, da jih vedeževanje samo o sebi malo zanima. A to slednje je seveda včasih kar malo težko preveriti.

Vedeževanje je v času finančne krize postalo kar nekakšna manjša tržna niša. Ljudje se pogosto znajdejo v takih in drugačnih težavah iz katerih ne vidijo izhoda. In takrat si želijo slišati nekaj lepega, spodbudnega. In, če v njihovi bližini ni nikogar, ki bi jim lahko rekel kakšno spodbudno besedo, se pač odločijo in pokličejo linijo za vedeževanje. Tam ponavadi ni slišati kakšnih slabih vesti, pač pa le nasvete, kako se iz problemov izkopati- s trdim delom, zaupanjem vase, požrtvovalnostjo…

Skratka, vse bo še dobro! Vsekakor je prav, da imajo ljudje to možnost, da se lahko kadar koli obrnejo na koga, ki jim zna svetovati in v težkih trenutkih reči kaj pozitivnega. Drugo vprašanje pa je, če je prav, da se vsaka taka beseda na koncu meseca, ko pride račun za telefon, tako drago plača in, da nekateri pod pretvezo, da pri njih gre za strokovno vedeževanje, izkoriščajo tiste, ki jim v življenju že tako ni lahko.